Warning: Function create_function() is deprecated in ..../showthread.php(2406) : eval()'d code on line 4
Battery Help????
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Battery Help????

  1. #1
    Senior Member StartGateCrasher's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Colorado Springs, Co
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    12

    Battery Help????

    Ok, here's the issue I'm having. My NIMH batter won't hold a charge and my 1345 LIPO won't charge past a capasity of 135. Then I put them in my truck everything jitters like there's not enough power going to the ESC and moter... here's my queston. Upping the voltage to the servo on the bec to 6v, will that drain too much power from the battery making it so that the ESC doesn't have enough juce to run properly... ie causing the lipo cutoff to kick in?
    <table width="100%"><tbody><tr><td valign="top">
    ~Adam
    ------------------------------
    Venom Creeper - 4VP v3
    Losi MRC - "M"VP v2
    Axial XR-10 - Rock Hawk Chassis
    Madtorque - Super Experiment

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/payments.php"][SIZE=4][B][COLOR=red]Become a supporting member today![/COLOR][/B][/SIZE][/URL]
    </td><td>
    [CENTER]

    [SIGPIC][/SIGPIC]
    [url=http://abdesigns.biz][color=#FF0000]AB Designs Website[/color][/url]

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/showthread.php?855-Custom-made-signatures.&p=6569#post6569"]Want a custom signature like this?[/URL]


    [/CENTER]
    </td></tr></tbody></table>

  2. #2
    Member
    Join Date
    May 2010
    Posts
    85
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    10

    Re: Battery Help????

    No way unless something is seriously broken and pulling lots of amps...

    Did you remove the red wire from ESC to RX when you plugged the BEC into the RX?

  3. #3
    Senior Member StartGateCrasher's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Colorado Springs, Co
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    12

    Re: Battery Help????

    <table width="100%"><tbody><tr><td valign="top">
    ~Adam
    ------------------------------
    Venom Creeper - 4VP v3
    Losi MRC - "M"VP v2
    Axial XR-10 - Rock Hawk Chassis
    Madtorque - Super Experiment

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/payments.php"][SIZE=4][B][COLOR=red]Become a supporting member today![/COLOR][/B][/SIZE][/URL]
    </td><td>
    [CENTER]

    [SIGPIC][/SIGPIC]
    [url=http://abdesigns.biz][color=#FF0000]AB Designs Website[/color][/url]

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/showthread.php?855-Custom-made-signatures.&p=6569#post6569"]Want a custom signature like this?[/URL]


    [/CENTER]
    </td></tr></tbody></table>

  4. #4
    Senior Member shootr79's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    schnecksville pa
    Posts
    216
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    10

    Re: Battery Help????

    he has the bec run direct to the servo not to the esc so there might be a possibility its draining to much
    \_______ EPARCCRAWLERS FOUNDER.
    [l_,[____],_
    l---L -O]==[O-
    ()_) ()_)----)_)

  5. #5
    Senior Member StartGateCrasher's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Colorado Springs, Co
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    12

    Re: Battery Help????

    Well I disconnected the BEC and the ESC seams to be responding normaly again. It was a little jittery, then I reset it and now it works fine? I think running the BEC at 6V is too much for it. I was reading the book for the Novak goat and it has in internal BEC set to 6V and the lipo cut off kills it at 6.c volts... so I think with the internal BEC pulling a steady 6V and the BEC pulling 6V it was a little much. I might just have to run with the Goat internal BEC and use the Castle BEC with the MRC setup once I get a better servo and ESC system.
    <table width="100%"><tbody><tr><td valign="top">
    ~Adam
    ------------------------------
    Venom Creeper - 4VP v3
    Losi MRC - "M"VP v2
    Axial XR-10 - Rock Hawk Chassis
    Madtorque - Super Experiment

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/payments.php"][SIZE=4][B][COLOR=red]Become a supporting member today![/COLOR][/B][/SIZE][/URL]
    </td><td>
    [CENTER]

    [SIGPIC][/SIGPIC]
    [url=http://abdesigns.biz][color=#FF0000]AB Designs Website[/color][/url]

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/showthread.php?855-Custom-made-signatures.&p=6569#post6569"]Want a custom signature like this?[/URL]


    [/CENTER]
    </td></tr></tbody></table>

  6. #6
    President JSLICK's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Stowe, Pa
    Posts
    3,624
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    10

    Re: Battery Help????

    Check on the instructions on the BEC, I saw last night that some of them are for just 3s lipo. This might be your problem.
    EPARCCrawlers President

    2010 1.9 Inaugural Champion
    2011 Class 2 Scale Season Champion
    2012 Club Champion 1.9, 2.2, Class 1, Class 2
    2013 Class 2 Scale Season Champion
    2014 East Coast G6 1.9 Driver of the Day


    TEAM DRIVER
    LOCKED UP RC
    - SCALE PERFORMANCE PARTS -

    TEAM DRIVER
    OTTSIX

    TEAM DRIVER
    Purpmart Specialist

    TEAM DRIVER
    CREATIONFAB Web Wheeler


  7. #7
    Senior Member bob1961's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    352
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    10

    Re: Battery Help????

    all i did was pull the red wire from the ESC and plugged BEC into the batt port on RX like in castles diagram....no issues what so ever and i have my BEC set at 6.2 volts, plus i'm running 8 cell nimh 1500's with an hour run time in my crawler...........bob

    ....
    "It does not matter how slowly you go, as long as you do not stop"

  8. #8
    Senior Member StartGateCrasher's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Colorado Springs, Co
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    12

    Re: Battery Help????

    I checked to spec for my bec and it will handle 2-6 cell lipo, I'm really confused about all this everything worked great till I upped the voltage to 6v. I've got a batery voltage reader on the way so well check the battery next. I'm hopping the esc isn't crapping out on me already. It doesn't act like the lipo cutoff kicks in because when you pull the throttle I hear a pinging like a spring from the esc like it's not getting enough power. But once I disconnected the bec it did that once, i turned it off and back on and everything seams to be back to normal. I'm going to put a Mini deans on the bec for trouble shooting so it's east to hook up and un hook.
    <table width="100%"><tbody><tr><td valign="top">
    ~Adam
    ------------------------------
    Venom Creeper - 4VP v3
    Losi MRC - "M"VP v2
    Axial XR-10 - Rock Hawk Chassis
    Madtorque - Super Experiment

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/payments.php"][SIZE=4][B][COLOR=red]Become a supporting member today![/COLOR][/B][/SIZE][/URL]
    </td><td>
    [CENTER]

    [SIGPIC][/SIGPIC]
    [url=http://abdesigns.biz][color=#FF0000]AB Designs Website[/color][/url]

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/showthread.php?855-Custom-made-signatures.&p=6569#post6569"]Want a custom signature like this?[/URL]


    [/CENTER]
    </td></tr></tbody></table>

  9. #9
    Administrator brazwewn's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Alburtis, PA
    Posts
    3,240
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    10

    Re: Battery Help????

    Not sure if you have already tried this, but can you run the rig without the BEC installed. Just use the internal BEC from the ESC to see if that part is working ok. I cannot imagine how bypassing the Rx and going straight to the steering servo from the BEC would cause any issues. Either you pass voltage thru the Rx or you bypass the receiver. That shouldn't make any difference with draining your battery down quickly. It is suspicious this started after reprogramming.

    Wes

  10. #10
    Senior Member StartGateCrasher's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Colorado Springs, Co
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    12

    Re: Battery Help????

    I snipped the wires ont he BEC so I'm just running witht he BEC on the RX and it seams to be running fine now. I'm not sure why the Castle BEC was causing it to be strange... unless my batery is out of balance perhaps... then again i shouldn't see the same results when running my NIMH battery? I'll find out shortly, this batery I have doesn't have a common balance plug but my new bateries just showed up and I can balance them so I will get one of them charge up and see if it's still being wac. but first I'm instaling a mini deans so I can unplug the Castle BEC if it's still going wac while testing.
    <table width="100%"><tbody><tr><td valign="top">
    ~Adam
    ------------------------------
    Venom Creeper - 4VP v3
    Losi MRC - "M"VP v2
    Axial XR-10 - Rock Hawk Chassis
    Madtorque - Super Experiment

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/payments.php"][SIZE=4][B][COLOR=red]Become a supporting member today![/COLOR][/B][/SIZE][/URL]
    </td><td>
    [CENTER]

    [SIGPIC][/SIGPIC]
    [url=http://abdesigns.biz][color=#FF0000]AB Designs Website[/color][/url]

    [URL="http://www.eparccrawlers.com/forums/showthread.php?855-Custom-made-signatures.&p=6569#post6569"]Want a custom signature like this?[/URL]


    [/CENTER]
    </td></tr></tbody></table>

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •